Стратегія реформування системи шкільного харчування на період 2023- 2027 роки – це важливий крок до покращення здоров'я дітей в Україні.
Стратегія реформування системи шкільного харчування на пряму залежить від відновлення та модернізації харчоблоків із дотриманням вимог системи управління безпечності харчування НАССР.
З цією метою у закладах освіти Южноукраїнської міської територіальної громади проводяться заплановані капітальні ремонти на харчоблоках закладів, закуплено технологічне та холодильне обладнання на харчоблоки по вимогам НАССР.
З вересня 2025 року Україна затвердила безоплатне одноразове збалансоване гаряче харчування для всіх учнів з 1 по 11 класи. У цьому році фінансування надається з державного бюджету через субвенції місцевим бюджетам у прифронтових областях. Надалі заплановано поширити цю практику на всю Україну.
У закладах підпорядкованих управлінню освіти Южноукраїнської міської територіальної громади активно впроваджується реформа шкільного харчування, яка була ініційована першою леді Оленою Зеленською. Забезпечуємо наших здобувачів освіти здоровим, збалансованим та смачним харчуванням, а також працюємо над формуванням у них культури здорового харчування, що є дуже важливою складовою здоров’я нації.
Розроблено нові примірні чотиритижневі сезонні меню, за технологічними картками шеф-кухаря Євгена Клопотенка, які відповідають принципам здорового харчування, вони включають більше овочів, фруктів, м'яса, риби, бобових, надають перевагу хлібу з цільнозернового борошна, молоку з додаванням вітамінна D, але, в той же час зменшено норми на хлібобулочні вироби, цукор та соль, що несе загрозу здоров’ю наших дітей.
Працівники харчоблоків закладів освіти постійно працюють над вдосконаленням рецептур, щоб страви були не лише корисними, але й смачними та апетитними. Також приділяється особлива увага якості продуктів, які використовуються для приготування страв. Шеф-кухарі та кухарі закладу мають проходити навчання та підвищувати свою кваліфікацію. Це дозволе їм застосовувати нові технології приготування страв та дізнаватися про останні тенденції у сфері здорового харчування. Харчові продукти і продовольча сировина, з яких готуються готові страви відповідають вимогам чинних нормативно-правових актів України, щодо показників якості та безпеки харчових продуктів. Персонал їдалень готує страви в умовах, що відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Готові страви відповідають нормам харчування (за віковою групою) відповідно до Постанови КМУ від 24 березня 2021 року №305.
На сьогоднішній день є великою проблемою нестача кваліфікованих кадрів кухарів, особливо в сфері шкільного та дитячого харчування.
Для проведення просвітницької роботи у ліцеях щодо важливості здорового харчування адміністраціями закладів мають організовувати виступи і лекції для батьків та різноманітні виховні заходи для учнів, на яких і батьки і діти мають вчитися принципам здорового харчування та , як правильно складати раціон збалансованого харчування вдома.
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради
Департамент освіти і науки Миколаївської облдержадміністарції
Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Міністерство освіти і науки україни
Український Центр Оцінювання Якості Освіти
Управління Державної служби якості освіти у Миколаївській області